neljapäev, 10. juuli 2014

Kesk-Aasia 2014


Meie reis sai alguse!
Loodame kellegi enda seast leida kes meist siin märku annab. Proovime viie nädalase reisi jooksul elu, olu Teed Ilm tuua
Päikeselist suve Teile!

Esimene öö veedetud Ilusal järvekaldal. Uute reisisellidega tutvus tehtud, kaasaantud šašlõkk söödud ja lõkke ümber nalju loobitud.
Sääsed meid veel nahka ei pistnud, nii et meel on hea ja edasi Kazastani poole!







Oleme oma otsaga KZ. Piiri ületus läks libedalt. Keegi ei kiusanud ja ei esitanud liigseid küsimusi. Väga korrektne. Välja arvatud kohalikud ässad kes lihtsalt tulevad ja lähevad.
Teed on endises seisus. Ühes augus jäid mõlemad suunatuled juhtm.
Ilm on palav + 40 kanti. Kohalikud otsivad ka varju.
Ühel autol täidame hetkel konditsioneeri.
Edasi Kaspia mere äärde. Kuhugi Turkmenistani piiri lähistele. 5. Saame alles sinna siseneda.Siinsed hoiatasid, et plätudega liivae ei läheks. Kõrvetab jalad ära.
Kui jõuame varem siis võtame Kaspia ääres rivitult ja naudime merd. Aga me pole unustanud, et oleme KZ ja sõitta on 1300km. Siin võib igal km mingi jama juhtuda.



Enne TM piiri läksid teed heaks, ja edenesime kiiresti.Täiendasime oma söögivarusid KZ viimases linnas, pidime kohalikele poseerima. Kohalikud aktivistid eskortisid meid lnnast välja pmokeerides ringliiklused. Nigu plaanitud oli võtsime Kaspia meres viimast, hävitasime liigse alkoholi mis võinuks piiril probleeme tekitada.
Piiriületus läks 7h. Päris täpselt ei saagi aru mille eest maksad ja mitme luugi juures käima pead. Kõik andmed kirjutatakse käsitsi ja sinna see aeg kaobki. Olime sunnitud loovutama 4x4särgi, saime kiiremini templid passi ja rahad makstud. KZ teed nõudis oma lõivu, üks Toyotadest loobus käsipidurist. Vahetult enne piiri käis kõva raksumine ja paukumine ning tigukäigul veeresime üle piiri. TM esimesse külla jõudes oli pank juba kinni aga tankida oli vaja. esimene abipakkuja kutsus kohaliku ärika kes meie dollarid manatideks vahetas. Diisel maksab 0.58 kohaliku raha e. 0,15€.Võrdluseks, et pudel õlle maksab 2 € 
Palavus on eestlastejaoks jube, jälle suundsme kiirelt mere äärde. Politsei soovitusel linnast 50 km kaugusele. Ujutud, söödud ja Vana-Tallinatki joodud, saabusid kl 00.00 öösel meie juurde piirikad, tehti üksikute venekeelsete sõnadega selgeks, et siin ööbida ei tohi. Miks ei tea aga korrutati NATSALNIK SKASAL, STES NELSJAA. Kes vägijooki õhtul ei tarvitanud pandi rooli ja sõitsime 5 km edasi. Lõpuks mõistsime, et piirist ~ 200 km mere ääres piiritsoon. Valveputkas kirjutati passiandmed ülesse ja läksime magama. Hommikul selgus, et magasime kohaliku SPA kõrval. Kuumaveeallika mõnud! TM rahadele ei saa kuidagi pihta,käibel uus raha aga arvutavad vanas rahas,segadus, kas oled liiga palju maksnud või antakse liiga palju tagasi. Meiesuguse turisti võib igalpool haneks tõmmata! Söögikohtades ka totaalne segadus, kui kõigile koos ühte süüa tellida siis saad ehk portsu kätte aga eraldi tellides võid ilma jääda.
Külastasime turistide kuurortlinna TYRKMENBAHI, ilus särav, läikiv ja roheline paradiisilinn! Kahjuks suht kasutamata, rahvavaene linnake. Luksust naudivad enamjaolt kohalikud kuna turistidele pääsemine tehtud suht võimatuks. Meie tegime linnas väikse tiiru, uudistasime inimtühjasid hotelle. Mehed üritasid pöörata mingisesse veeusku, jahutasid kiilakaid päid :) veega mida seal raisati igal võimalikul moel!
Edasi suund pealinna! Politseinike jagub, saad hoo ülesse kui järgmine su juba maha pidurdab. Turiste nähes võetakse jalad tagumku alt välja ja vehitakse sauaga.

Kesklinn särab, purskkaevud,kulda, karda ja marmorit rohkem kui elus näinud olen! Igal sammul on politsei või sõdur vastus, et midagi ei pildistaks või millegile liiga lähedale ei läheks. peale valvurite onkoristajad esindatud. Pesevad purskkaeve, niidavad, pügavad ja hoiavad kõiktimmis ja säravana. Ei sagi aru milleks selline tohutu toredus. Ühtegi poodi ega parklat ega teenindus sutust. Turisti nähes kõik hämmelduvad. Pangas raha vahetades seisab turvmees kõrval ja jälgib, et ei teeks äkilisi liigutusi. Ülejäänud seltskonnal on lihtsalt hing kinni, turiste nähes.
Pangas on kolme valuuta kursid tabeli. Vahetada saab ainult dollareid ja uusi. Vanad ei kõlba. Kursside kohta tädilt kommentaar: ülemus pani kursid ja vanu USD vastu ei luba võtta
Äärelinnas on elunagu igalpool koos oma igapäeva toimetustega.
Askhabadistsuund Uzbekistani ja teel vaadata veelpõlevat gaasi aukku. Pidipõlema juba 40+ aastat.
Erinevalt Turkm. Sisenemisel, kus sind lgal sammul kontrolliti on väljumine siit riigist kordades lahedam. Politsei ei pea. Naeratab ja lehvitab. Tunevad nagu kergendust, et hullude jõuk lahkub. Samasugune suhtumine on piiril. Täidetakse isegimigratsjonnaja ära, et sust rutem lahti saada.




Jhhggf

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar