neljapäev, 20. veebruar 2014

Heategu ei jää karistuseta

Kümnes kuni kolmeteistkümnes päev

Läbitud kõvasti kilomeetreid, enamik mööda simnikuid. Soojenduseks BAM-i äärne siminik, pikkuseks 200km.

Vahepeal põikasime kõvakattega teele, kus saime aidata üht õnnetut Honda omaniku, kes oli kurvis otse lasknud ja 20 meetrise õhulennu metsa sooritanud. Kuna mootor käivitus ja vedelikud seisid sees arvas vana, et küll suudab edasi liikuda.

20 km hiljem otsustas ühel autol irduda rehvilukk, õnneks midagi hullu ei juhtunud ja kui ratas vahetatud võtsime suuna Ust-Kuti peale ning sealt Mirnõi poole, lootuses näha üht suurimat inimeste poolt kaevatud auku. Lahtine teemanti kaevandus, mille augu suu läbimõõt pea üks kilomeeter.

IMG_5736IMG_5759

Aga selleks tuli läbida Simnik suure algustähega. Üle 1000 km pikk vaevalt kahe auto laiune jäine rada. Liikumiskiirus kuni 50 km/h. Järsud ja jäised mägede ületused polnud meile probleemiks, kuid vaesed veoautojuhid kes siin oma tööd teevad. Nemad on küll kõvad vennad. Kuigi juhtub ka neil – oli autosid kraavis, avariitunnustega ning lausa mahapõlenud romusid.

Aega ajalt jäi teepeale ka parklaid kus söökla, saun ning pood kõik ühes kompleksis. Ühes sellises sai ka Väino sünnipäev peetud, kenasti tordi ja napsuga.

IMGP0252

Kohtusime jakuudiga, kes suitsuvorsti eest meile 60 liitrit kütust andis. Hiljem avaldas vana soovi, et me ta siia lähedale (esimesse) külla ära viskaksime. Noh aga mis nende mõistes tähendab lähedane, on tegelikkuses 100 km kaugusel. Alguses kukkus vana autos turtsuma kui üritasime teada saada kohalikku eluolu. Aga kui maha rahunes ilmnes, et tegu kohaliku teatmeteosega. Nii teadis vana rääkida, et siin kandis olla korduvalt katsetatud tuumapommi. Tegu siis maaaluste katsetustega, milleks puuriti auk 2 kilomeetri sügavusele kus pomm õhiti. Ühest selleks otstarbeks puuritud august möödudes naeris jakuut, et seal tuleb suu kinni hoida ja läbi nina hingata.

Veoka mehed rääkisid, et telekast olla olnud uudis, et kolm maasturit lähevad Tšukotkale. Huvitav, kas jutt käis meist, kuigi meiega pole keegi sellel temal rääkinud ega kontakti võtnud. Aga uudised levivad siin tõesti kiiresti.

Täna hommikul (neljapäeval) näitas kraadiklaas juba 31 miinuskraadi, sõites saime termomeetri näidu ka –40 kraadi. Mirnõi teemanti kaevandus oli oma külastust väärt, auk oli suurem kui ettekujutus sellest.

IMG_5800

Autode ja meeskondadega on kõik korras, järgmine sihtmärk Yakutsk.

Läbitud 7600 km.
Temperatuur kuni –40 kraadi.

1 kommentaar:

  1. On ikka paras andmine olnud;) Hoidke aga vaim kõrgel, siis hoiavad ka hädad eemale:)

    VastaKustuta