reede, 14. juuni 2013

Kasahstan



Kasahstani korrumpeerunuim organ pidi olema politsei. Ja seda saime ka omal nahal tunda. Nii kui üle piiri saime, olid nagu herilased kohal, saad ühe minema aetud, on järgmine platsis ja tahab midagi. Kord ei meeldinud vale koha peal paiknevad numbrimärgid, küll ei tohtinud naftapuurtorni vaadata, küll taheti lihtsalt vett või vorsti lõikamise nuga ära võtta. Enamasti oli aga lihtsalt uudishimu. Ka muid loomi on palju, hobused, kaamelid, kitsed, lehmad - karjakaupa lahtiselt tee ääres või mööda steppi jalutamas. Ei saa arugi, kas neil peremeest on või mitte.
Hommikul leidsime veel ühed huvitavad elukad, skorpionid arvasid telgialused mõnusad peidupaigad olevat. Ei julgegi suvalises kohas kükitama minna enam, võib viimaseks jääda.
Kui kasahhi loodus ühe sõnaga kokku võtta võib öelda, et Kasahstan on nagu laudlina, mille suur mees on ühte otsa kortsu tõmmanud. Lõputut lagedat steppi võib päevade kaupa sõita, nii et teist inimest ei näe. Ainult kaamelid kõnnivad väärika sammuga nagu auväärses eas vanahärrad, kaalutult ja maiesteetlikult. 

Kulsarõ linna prügikäitluskitsed

Tee on Kasahstanis suhteline mõiste, enamasti on küll üks ametlik joon mida teeks loetakse aga mida keegi ei kasuta sest see on nii jubedas seisukorras. Selle kõrvalt jookseb aga paari kilomeetri laiuselt kümneid radu mis üksteisega risti-põiki liituvad ja lahknevad, sõida kus tahad. Ühe sellise peal kohtasime ka kohalikku rakettkaubikut. Mehele ei mahtunud kuidagi pähe, et kolm eriettevalmistusega maasturit võivad temast kiiremini sõita. Küll ta sõitis poolenisti kraavis, rattad õhus, siis pani läbi ristirööbaste nii, et tagarattad pagasnikus ära käisid. Mingi aeg kadus siiski ära, arvatavasti läks mahakandmisele.

Kui enamus Kasahstanist on suur ja lage maa, kus peale gaasitorude muud vaadata ei ole, siis lääne pool on vaatamist küll. Täna saime mitu kohta käidud. Päev algas Lõvimäega, mis näeb välja nagu hiiglaslik jurta, siis saurusemunad ja lõpuks Kaspia meri. 

Homme hakkame tagasi ida poole liikuma, liivakõrb ja Araali meri ootavad.

Paar pilti: 








Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar